Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||
35 dkg főtt füstölt csülök, kb. 5 dl csülök főzőlé, 35 dkg rizottó-rizs, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl olaszrizling, 5 dkg Karaván füstölt sajt, zsír, só |
A rizottó türelemjáték, csak akkor fogj hozzá, ha van kitartás benned jó 25 percnyi folyamatos kavargatásra. Ha otthagyod, hogy főjön magában, vacakabb eredményt kapsz, és csak magadat szidhatod. A jó rizottó gömbölyű szemű rizsből készül, pl. Arborio, Baldo vagy Carnaroli. A kész rizottó állaga kissé (vagy ízlés szerint jobban) ´tocsogós´, a rizsszemek finom puhák. A csülköt készre főzzük. Ha a csont megmozdul benne, levesszük a tűzről, és hagyjuk a levében kihűlni. Mikor kihűlt, a csülköt kivesszük, a levét benne hagyjuk a főzőedényben és visszatesszük a tűzre. A rizst megmossuk, és egy kanálnyi forró zsíron az igen apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, majd rátesszük a rizst, és folyamatosan keverve üvegesre pirítjuk. A csülök forró főzőlevéből egy-egy merőkanálnyit hozzátéve, folyamatosan kavargatjuk kislángon, míg a lét felszívja. A második kanál csülöklé után a bort adjuk hozzá hidegen. A csülöklevet kóstoljuk meg, és ha túl sós, vizet is tegyünk a rizsre, persze azt is melegen. Amikor már fél liternyi levet hozzáadtunk és fel is itta a rizs, kóstolgassuk, mert ha már megfőtt, csak lucskosabb lesz. Ha a rizs puha, az edényt lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a reszelt sajtot és lefedjük. A csülköt kis kockára vágjuk, és a tányérokba szedett rizs tetejére szórva tálalunk. Díszíthetjük apróra vágott snidlinggel vagy újhagyma zöldjével. A rizottót ezerféleképpen ízesíthetjük; zöldséglével és zöldségekkel, pl. zöldborsó, sárgarépa, zöldbab, különféle gombák, sajtok, spárga, cukkíni stb. De lehet húslével főzve, a zöldség(ek) mellett darált hússal is cifrázni. Némi ´magyaros virtust´ is belevihetünk, lásd pl. a fenti receptet, de pár gerezd fokhagymával, mokkáskanálnyi pirospaprikával is magyaríthatunk. Egy a lényeg, a kerekszemű rizs folyamatos kavarása közben apránként adagolt lé, illetve ami minden rizottóban szerepel: kevés fehérbor és némi reszelt sajt. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.
|
Finom lehet, de vajon miért nem szeretem a rizset?
Azért nem szereted, mert nem kaptál még finomat. De ha meg akarod szeretni, akkor ne a rizottóval kezdjed...