recept: Csülkös rizottó, Kifőzde
Csülkös rizottó
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

35 dkg főtt füstölt csülök,
kb. 5 dl csülök főzőlé,
35 dkg rizottó-rizs,
1 kis fej vöröshagyma,
1 dl olaszrizling,
5 dkg Karaván füstölt sajt,
zsír, só




A rizottó türelemjáték, csak akkor fogj hozzá, ha van kitartás benned jó 25 percnyi folyamatos kavargatásra. Ha otthagyod, hogy főjön magában, vacakabb eredményt kapsz, és csak magadat szidhatod. A jó rizottó gömbölyű szemű rizsből készül, pl. Arborio, Baldo vagy Carnaroli. A kész rizottó állaga kissé (vagy ízlés szerint jobban) ´tocsogós´, a rizsszemek finom puhák.
A csülköt készre főzzük. Ha a csont megmozdul benne, levesszük a tűzről, és hagyjuk a levében kihűlni. Mikor kihűlt, a csülköt kivesszük, a levét benne hagyjuk a főzőedényben és visszatesszük a tűzre.
A rizst megmossuk, és egy kanálnyi forró zsíron az igen apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, majd rátesszük a rizst, és folyamatosan keverve üvegesre pirítjuk. A csülök forró főzőlevéből egy-egy merőkanálnyit hozzátéve, folyamatosan kavargatjuk kislángon, míg a lét felszívja. A második kanál csülöklé után a bort adjuk hozzá hidegen. A csülöklevet kóstoljuk meg, és ha túl sós, vizet is tegyünk a rizsre, persze azt is melegen.
Amikor már fél liternyi levet hozzáadtunk és fel is itta a rizs, kóstolgassuk, mert ha már megfőtt, csak lucskosabb lesz. Ha a rizs puha, az edényt lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a reszelt sajtot és lefedjük. A csülköt kis kockára vágjuk, és a tányérokba szedett rizs tetejére szórva tálalunk. Díszíthetjük apróra vágott snidlinggel vagy újhagyma zöldjével.
A rizottót ezerféleképpen ízesíthetjük; zöldséglével és zöldségekkel, pl. zöldborsó, sárgarépa, zöldbab, különféle gombák, sajtok, spárga, cukkíni stb. De lehet húslével főzve, a zöldség(ek) mellett darált hússal is cifrázni. Némi ´magyaros virtust´ is belevihetünk, lásd pl. a fenti receptet, de pár gerezd fokhagymával, mokkáskanálnyi pirospaprikával is magyaríthatunk.
Egy a lényeg, a kerekszemű rizs folyamatos kavarása közben apránként adagolt lé, illetve ami minden rizottóban szerepel: kevés fehérbor és némi reszelt sajt.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: rizibizi
 mazsolás rizs
 gombás rizs

Forrás: Mindenhol megy mindenféle rizottó. Gondoltam, ezt még ki kellene találni...

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2011.01.09. Utoljára frissítve: 2011.01.09.
Utolsó megtekintés: több, mint 18 órája (2024-05-02 22:04:43 - 2.06)
Hozzászólások:

Sancho (2011-01-10 10:56:00):
Finom lehet, de vajon miért nem szeretem a rizset?

Kifőzdés (2011-01-10 14:57:00):
Azért nem szereted, mert nem kaptál még finomat. De ha meg akarod szeretni, akkor ne a rizottóval kezdjed...

Megjegyzés a recepthez